googleanalytics

fredag 6 februari 2015

Sömn

Detta blir likasom igår ett uppföljningsinlägg- denna gång om sömn. Att få till bebisens sömn är ju en av grundbultarna för en glad och pigg bebis (och föräldrar). 

Fram tills för cirka en månad sedan hade vi en ganska struligt period med nattningen av O, vilket ibland kunde ta någon (ibland flera) timme. När vi sedan tillslut lyckats få henne att somna, vaknade hon oftast en timme senare (!) och ville inte somna om igen förrän vi gick och lade oss hela familjen (vid elvasnåret). 

Detta blev ju som ni kanske förstår ganska jobbigt i längden. Det fanns som aldrig någon tid att andas ut eller få en ynka egentid tillsammans med P. Missförstå mig inte, jag tycker det är jättemysigt när O är uppe med oss men våra kvällar kretsade alltför ofta kring övertrött och missnöjd bebis, vilket inte är optimalt vare sig för bebis eller föräldrarna. Men så vände det alltså (halleluja) och hon började kunna sova hela (!) natten. 

Att sömnen strulat tidigare berodde nog bland annat på följande faktorer:
1) Hon var inne i en separationsfas, där hon inte ville vara ifrån oss  
2) Tänder på G
3) I och med att hon blev äldre behövde hon mindre sömn dagtid.

Vi drog alltså ned på sömnen på dagen och O fick inte sova efter 15 på dagen. En perfekt dag (sömnmässigt) vaknar O vid sju-tiden, sover ute första sovpasset klockan 9-10 (eller 10-11) och andra sovpasset 12.30/13.00- ca 14. Sedan är hon vaken till sju. 

Summa summarium sover hon numera oftast för natten vid sju och sover då till sju på morgonen (lyx). Visst så kan hon vakna och skrika lite ibland på kvällen, vilket oftast brukar lösas genom att ge henne nappen (som hon tappat ut). 

Visst funkar inte detta alla dagar, men ofta beror det då på att antingen:
1) Hon sover efter tre-tiden, vilket exemplevis kan hända vid bilåkning.
2)  Vi har besök eller är iväg nånstans och hon blir upp i varv och vill vara med när allt roligt händer. 

Som idag är vi hon O's farmor och farfar,  och O lyckades sova en halvtimme mellan 16.30-17 när vi åkte bil hit. Detta resulterade i pigg och vaken tjej som inte som inte ville sova vid vanlig tid. 

Slutligen ska jag väl inte vara för kaxig heller och lovorda att våra rutiner (vanligtvis) fungerar eftersom det illa kvickt kan ändras i och med att hon utvecklas och blir äldre hela tiden.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar